Roomba, of toch niet?

Het is de droom van iedereen die zich geen schoonmaker/schoonmaakser kan permitteren: een stofzuiger die het allemaal zelf doet. Er zijn natuurlijk diverse stofzuigers op de markt, waarvan de een net wat handiger is dan de ander. Daarbij speelt ook het soort huis een rol. Denk aan een stofzuiger zonder snoer, wat erg praktisch is in een groot huis waar de stekker telkens weer uit het stopcontact gehaald moet worden en moet worden gewisseld. Ook heb je de stofzuigers zonder zak, die ideaal zijn wanneer je vaak stofzuigt en wanneer de zak binnen no-time weer vol zit. Zonde van je moeite, maar ook lopen dan de kosten al snel op, gezien het feit dat stofzuigerzakken niet de meest goedkope zijn. 

Een van de opties die je hebt, is de aanschaf van een robotstofzuiger. Let op: het is even diep in de buidel tasten, want goedkoop zijn ze niet. Nu is de vraag: zijn ze je geld wel waard? Wat doen ze precies en gaan ze wel grondig te werk, of moet je later alsnog zelf gaan stofzuigen? 

Het is allereerst altijd goed om te kijken waar de stofzuiger voor bedoeld is. Zo zijn niet allen bestand tegen een heleboel haren van dieren en is de ander niet goed wanneer het huis regelmatig echt vies is. De zuigkracht verschilt dus ook nogal per apparaat. Zeker bij huisdieren is het belangrijk hierop te letten. 

Hoe werkt het?

Dankzij deze sensoren voelen ze dus waar ze niet meer verder kunnen, maar komen ze wel in elk hoekje terecht. Hier hoopt de viezigheid zich namelijk vaak juist op, dus het is belangrijk dat ze deze goed meepakken. Daarnaast hebben sommige robots een bepaald schoonmaakplan en richten ze zich op de plekken waar meestal veel troep ligt. Niet alle stofzuigers hebben de mogelijkheid om zichzelf weer op te laden, maar bij de luxere varianten merken ze wanneer ze bijna leeg zijn en gaan dan zelf terug naar hun laadstation. Op die manier heb je er dus absoluut geen omkijken meer naar. Mocht je dus weinig tijd hebben en het prettig vinden dat de robot absoluut alles zelf doet, dan is deze optie in ieder geval een must voor je. Bij sommige robots is het mogelijk de robot via een app te volgen. Je ziet daarbij ook waar de viezigheid voornamelijk zit en waar de robot precies schoonmaakt. Als jij op je werk zit, kan je de robot dus in de gaten houden en zelfs kijken of je huis al schoon is: ideaal! Zo kom je nooit meer thuis in een vies huis, en hoe heerlijk is dat? 

De Opties

Er zijn een aantal opties waarvan de stofzuiger niet altijd voorzien is. Denk aan het aanvoelen waar het vuil precies zit, maar dat hij meer rondrijdt en alles schoonmaakt. Daarnaast kan niet elke stofzuiger goed in de hoeken en is het soms nodig dit zelf nog schoon te maken, wanneer de stofzuiger die optie niet heeft. Tot slot hebben ze soms niet de mogelijkheid om over drempels te komen. Het is dan nodig zelf de robot weer over de drempel te zetten, waardoor het niet handig is de stofzuiger zelf aan te zetten wanneer je het huis daarna uitgaat. Als dit geen domotica is, dan weten wij het ook niet meer! Via internet zijn er diverse robotversies te vinden, maar het is ook maar net wat past bij jouw wensen en binnen het budget dat je hebt. 

Ook is het nog opletten geblazen waar de borstels van de stofzuiger precies zitten. De een heeft ze aan de zijkant, de ander alleen aan de onderkant. Aan de zijkant betekent het dat hij dus ook grondiger kan schoonmaken dan alleen aan de onderkant. Het opladen kan enkele uren duren, tot ongeveer drie uur (afhankelijk van het model) en hij kan daarnaast ook een behoorlijke tijd zelf stofzuigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *