Niet alleen de mens maar ook technologie wordt steeds intelligenter

In het dagelijks leven kunnen we niet meer om automatisering heen. In veel woningen, ziekenhuizen en zorgtehuizen in Nederland zijn apparaten computergestuurd. Dit heeft veel voordelen voor huishouden en in zorginstellingen. In een begrip wordt dit Domotica genoemd. We leggen je uit wat het precies is en hoe het werkt.

Van de garagepoort die automatisch opent tot het bad dat je op afstand vol laat lopen zodat je bij thuiskomt niet meer hoeft te wachten, allemaal geautomatiseerd. Domotica wordt steeds belangrijker want het zorgt voor een comfortabele, veilige en energiezuinige leefomgeving. Het geldt voor alle functies in een gebouw zoals verlichting, verwarming, ventilatie, beeld- en geluidsinstallaties en communicatiesystemen.

Voordelen in de zorg

In een woning is het vooral voor gemak maar voor in de zorg heeft het voornamelijk veel voordelen en scheelt het veel lichamelijk werk. Het gaat voornamelijk om zorg voor ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het kan een eenvoudige alarmknop voor een cliënt zijn tot slimme systemen die waarnemen of een cliënt afwijkt van zijn normale leef routines en daar een melding van maakt. Het vult dus een plek in waar de mens niet altijd bij kan zijn of op kan letten maar door deze manier wel aandacht voor is. Waar soms levens op het spel staan kan deze technologie levens redden.

Voordelen voor ouderen

Voor ouderen kan het een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld gordijnen te sluiten, licht aan of uit te schakelen of een deur te openen of te sluiten. Zo kunnen ouderen blijven zitten en wordt de kans dat zij vallen sterk verkleind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *