ondernemen

Tips en adviezen voor ondernemers

Ben jij een ondernemer in hart en nieren? Dan vind je ondernemen waarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd hartstikke leuk om te doen. Maar iedere ondernemer heeft af en toe wel eens een moment waar hij of zij niet meer goed weet wat hij moet doen. En dat is helemaal niet gek! In deze blog geven we je een aantal handige tips en adviezen.

Werk uitbesteden

Ten eerste kan het soms slim zijn om werk uit te besteden. Als ondernemer wil je misschien heel veel zelf doen. Je houdt liever alles in eigen hand en besteedt het liever niet uit aan anderen. Toch is het soms verstandiger om ook dingen uit te besteden. Een specialist inschakelen kost misschien wat geld, maar het scheelt jou wel een heleboel uren. Misschien kan de specialist die ene taak wel in een uurtje regelen, terwijl jij er een week mee bezig bent. En dan is het toch een stuk slimmer om die specialist in te huren! En als het gaat om werk uitbesteden, denk je misschien meteen aan personen. Maar je kunt ook als het ware werk uitbesteden aan systemen. Laat bijvoorbeeld een deel van je processen over aan een autoresponder. Zet dit één keer netjes op en vervolgens scheelt het je een heleboel tijd. Er zijn een aantal hele handige systemen die het werk vast en zeker makkelijker voor je maken.

Kijk waar je op kunt besparen

Elke ondernemer maakt kosten, dat hoort er nou eenmaal bij. Maar het zou zonde zijn als je eigenlijk te veel kosten maakt. Kijk bijvoorbeeld eens of je geld kunt besparen op de energierekening. Kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier? Of kun je misschien energie besparen door het licht uit te doen als er niemand in de ruimte is, apparaten ‘s nachts allemaal uit te zetten en de verwarming uit te schakelen? Dit draagt allemaal bij aan een lagere energierekening. Kijk ook eens wat je kunt besparen op reiskosten, huurkosten en printkosten. Schaf bijvoorbeeld een refurbished kleuren laserprinter aan en let op een aantal belangrijke punten van de printer. Zo moeten de printkosten per pagina laag zijn.

Denk ook buiten je comfort zone

Misschien heb je ook de neiging om te blijven bij datgene wat je kent en kunt. Maar er zijn nog zoveel andere nieuwe tools en ontwikkelingen die je kunt gebruiken bij je onderneming. Stap dus eens uit je comfortzone en probeer iets nieuws. Wie weet brengt dit je wel veel meer productiviteit, omzet of klanten!

Behoud je focus

Ben je er al helemaal achter hoe je uit je comfortzone moet treden? Dat is hartstikke goed! Houd er wel rekening mee dat je je focus blijft houden. Er zijn een heleboel leuke niches en expertises waarin je je kunt verdiepen. Maar het mag natuurlijk niet ten koste gaan van je focus op je oorspronkelijke onderneming. Je kunt immers niet meerdere concepten in één keer tegelijkertijd succesvol maken.

Bespaar tijd

Handmatig betalingen doen is niet meer van deze tijd. Met een CGI XML bestand kun je betaal processen vereenvoudigen. In plaats van dat je per betaling een bestand moet aan maken, kan dat nu met slechts 1 bestand waarmee je tijd bespaard. Daarnaast voorkom fraude.

ISO20022 genereren kan daarvoor een oplossing zijn. Genereer zo’n bestand en stuur het naar je bank om betalingen te voltooien. Dit heeft ons veel tijd bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *