NTA 8800 wordt de nieuwe prestatienorm

Er is een nieuwe en betere manier gevonden om de energieprestatie van gebouwen te berekenen. Deze nieuwe methode zal begin 2020 uitrollen en worden toegepast. Het gaat de oude methode volledig vervangen en zal een stuk beter zijn. Het is een andere rekenmethode die dichter bij de werkelijkheid komt dan voorheen en heet de NTA 8800. Hierdoor kunnen betere inschattingen gemaakt worden. In dit artikel wat meer informatie over deze methode, maar eerst: wat was de oude methode?

Oude methode

Momenteel wordt gebruikt gemaakt van een Energie Index, ook wel EI genoemd. Deze index loopt van A tot en met G. Je kent ze wel, A is het meest energiezuinig en G het minst. Als je een koelkast koopt wil je natuurlijk die groene A zien, want dat scheelt in de portemonnee. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu. Deze index wordt dus ook gebruikt voor gebouwen, maar wordt vervangen.

Nieuwe methode

De nieuwe methode heet de Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dit wordt afgekort naar BENG. Deze BENG heeft indicatoren die de prestatienorm in kaart brengen. Er zijn drie indicatoren:

  1. De energiebehoefte.
  2. Primair energiegebruik.
  3. Aandeel hernieuwbare energie.

Deze drie samen bepalen vervolgens de prestatienorm en noemen we dus de NTA 8800. Deze methode zal gebruikt worden voor nieuwbouw, bestaande bouw, woningbouw en utiliteitsbouw.
Het kan dus zijn dat er dingen gaan veranderingen voor uw eigen gebouw. Denk aan uw bedrijfspand. Wanneer je hier vragen over hebt is het goed om contact op te nemen met Energielabel voor uw bedrijfspand. De naam zegt het al, ze zijn gespecialiseerd in deze energielabels en zijn dus ook volledig op de hoogte van de nieuw BENG labels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *