Zo simpel is het allemaal niet; een onderwerp, product of idee online uitleggen zonder het een pleidooi van tekst te laten worden. Daar is een oplossing voor gevonden. Laat een animatie maken en verduidelijk de uitleg.
De gemiddelde animatie duurt twee minuten. Waarom? Dat is de tijd die nodig is om een onderwerp helder en duidelijk uit te leggen. Door de combinatie van spraak en beeld nemen de hersenen de uitleg beter op en kan dit sneller verwerkt worden. In dit tijdperk met meer dan 1000 online prikkels per dag niet onhandig dus. We geven je 5 stappen die je moet ondernemen bij het ontwikkelen hiervan.
1. Het verhaal
Een animatie laten maken is (afhankelijk van je business) slim om te doen als marketeer of ondernemer. Maar, waar ga je beginnen? Allereerst moet je het onderwerp en de uitleg zelf volledig begrijpen. Laat je collega’s vragen stellen over het onderwerp. Op deze manier verduidelijk je het voor jezelf. Wanneer dit helder is ga je beginnen aan een storyboard.
2. Storyboard
Waar ga je beginnen met de uitleg? Wat moet er uiteindelijk blijven hangen. In je storyboard hou je al rekening met het figuur of personage die het verhaal in de animatie gaat vertellen. Hieronder zie je een voorbeeld van een personage in een animatie. Het is een creatief bedrijf dus is er gekozen voor een vreemd en apart figuur. Jouw personage moet dus aansluiten bij het verhaal wat je vertelt. In het storyboard vertel je dus per frame wat het beeld en de tekst moet worden.

3. Voice-over
In het storyboard is de tekst en het beeld al uitgedacht. De eerst volgende stap is nu het inspreken van de tekst. Dat is een stuk moeilijker dan je zal denken. Je hebt een goede stem nodig, de juiste intonatie en het juiste tempo. De gemiddelde opname van de voice-over duurt 45 minuten voor twee minuten spraak. Echt geen makkie dus.
4. Animeren
Animeren zonder voice-over is geen optie. De beelden moeten op het geluid gemaakt worden en niet andersom. De timing van beeld en geluid moet op de seconde gelijk lopen. Het is een vak apart animeren. Doe het niet zelf, het resultaat zal altijd minder zijn.
5. Ondertitelen
Het gebeurd zelden dat een video niet ondertiteld wordt. Veel video’s spelen af zonder geluid. Doormiddel van ondertiteling kun je de kijker toch aan je binden. Ondertitel je animatie dus. Je bent klaar met het stappenplan. Tijd om de animatie aan de wereld te tonen.
Een halve animatie is geen animatie. Zorg ervoor dus voor dat het er professioneel uitziet en alles klopt.