Een datalogger, wat is het en wat kun je er mee?

Een datalogger is een instrument waarmee je gegevens kunt meten en opslaan met betrekking tot tijd of locatie. De datalogger heeft een ingebouwde sensor, maar het ophalen van data kan ook gebeuren met behulp van externe instrumenten of sensoren. Op het moment zie je steeds vaker dat dataloggers worden ingezet in combinatie met elektronische producten. Hierdoor zijn de dataloggers een stuk gebruiksvriendelijker. Tegenwoordig kunnen dataloggers zelfs real-time communiceren. Op deze manier ben je op elke plaats, op elk moment op de hoogte van de beschikbare data.

Waarvoor gebruik je het?

Je kunt een datalogger inzetten op verschillende manieren, om verschillende waardes te meten. Bekende waardes zijn: energie, luchtvochtigheid, CO2, atmosferische druk, luchtsnelheid en licht. Hierdoor kan het product worden ingezet in uiteenlopende sectoren, zoals: gebouwbeheer, bewaking, mobiele installaties, agrarische sector, koelsector en de waterwereld.

IP alarm

Een veel gebruikte datalogger is de modalarm-IP. Dit is een veelzijdige IP alarm melder in een compacte behuizing. Dit alarmsysteem kan verschillende soorten alarmberichten versturen, waaronder: spraakberichten, SMS alarm, semafoonoproep of zelfs e-mails. Daarom wordt dit product vaak ingezet bij gebouwbeheer en bewaking.

Datalogger temperatuur

Een ander soort datalogger is de datalogger temperatuur. Dit product wordt vaak gebruikt in de koelsector, om een technische storing in koelingen te voorkomen. Vaak voorkomende gevallen zijn het open laten staan van de koeling of stroomuitval die niet wordt opgemerkt. Dit kan leiden tot forse schade, voedsel zou bijvoorbeeld kunnen bederven. Met behulp van een ingebouwde datalogger kunnen problemen als deze voorkomen worden, doordat de datalogger hier direct een melding van maakt.   

Vooruitzichten

Elektronische meetinstrumenten gespecialiseerd in het meten, alarmeren en verbinden in kritische bederijfsprocessen worden steeds populairder. Men begint zich steeds meer te realiseren hoe nuttig deze producten kunnen zijn bij het uitvallen van technische installaties. Wanneer u werkzaam bent in een van de genoemde sectoren, kan een datalogger wellicht ook iets voor jou betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *