Een map, een klapper, een ringband, een ordner? Help!

Je baant je een weg door stapels formulieren en documenten. Het wordt tijd voor overzicht, tijd om te ordenen. Dus, het interweb op om handige klappers en andere kantoorartikelen te bestellen. Maar hoe heette die ene map ook alweer?

De map en de klapper
Een map noemen we in de volksmond ook wel “klapper”. Dit zijn verzamelnamen voor een omslag waar je papieren in kan bewaren. Hieronder vallen de ringbanden en ordners, maar ook bijvoorbeeld de ouderwetse snelhechter en insteekhoesjes.

De overeenkomsten tussen een ordner en een ringband
Ringbanden en ordners zijn beiden mappen met ringen om uw documenten overzichtelijk bij elkaar te houden. Ook zijn zij beiden verkrijgbaar in verschillende formaten, namelijk; A5, de standaard A4 maat, folio (dit is iets groter dan de reguliere A4) en A3.

Dus… wat is het verschil tussen een ordner en een ringband?

Het grootste verschil tussen de ordner en de ringband is de diversiteit. Zo kan een ringband 2, 4, 17 of 23 ringen hebben. Ook zijn de ringbanden in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Er is een ruime keus in breedte en capaciteit van ringbanden en de stevigheid is wisselend.

Typisch! Zo’n ordner!
Kort gezegd is een ringband een soort map welke documenten door middel van ringen bij elkaar houdt. Daarnaast is er een heel scala aan opties. Kies je voor een ordner, dan weet je wat je kiest. De ordner heeft namelijk vaste maten en kenmerken.

Een ordner heeft altijd 2 ringen. Daarnaast heeft een ordner een herkenbaar rond grijpgat in de rug en werkt deze met een stevig hefboommechaniek. Hoewel het materiaal kan verschillen, alle ordners zijn gemaakt voor intensief gebruik.

Let op die maat!
Ordners hebben een aardig vaste rugbreedte, namelijk 50 of 80 millimeter. Bij deze maat wordt gekeken naar de breedte die de rug heeft. Bij ringbanden verschilt de breedte erg en wordt deze ook anders aangegeven. Bij een ringband rekenen we namelijk met de diameter van de ring zelf, ook wel de ringcapaciteit. Houd er rekening mee dat de rug over het algemeen 1 tot anderhalve centimeter breder is dan de ring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *