Do’s and don’ts bij het gebruik van drones

Van plan om een drone te gaan kopen, of heb je er zelfs al eentje in je bezit. Leuk! We zetten de do’s en don’ts van vliegen met een drone voor je op een rijtje.

De don’ts

Laten we met de don’ts beginnen. Want al is vliegen met een drone nog zo leuk, er zijn meer dingen die je er niet mee moet doen dan dingen die je er wel mee mag. De reden? Wetgeving.

Nu zijn de regels en wetten die er in Nederland zijn eigenlijk heel logisch en vooral bedoeld om een ieders veiligheid en privacy te waarborgen. Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kg. Een zwaarder exemplaar is door een amateur simpelweg niet goed te controleren. Ook mag je er niet mee in het donker vliegen. Je kunt je drone dan namelijk niet in het zicht houden, en ook niet zien of je er misschien anderen mee in gevaar brengt.

Ook niet doen: boven mensenmenigtes vliegen. Geen goed idee in verband met privacy (als je gebruik maakt van een camera), maar ook op het gebied van veiligheid niet zo handig. Je zult de controle maar verliezen zodat mensen een apparaat van meerdere kilo’s op hun hoofd krijgen: niet de bedoeling. Dat is ook de reden dat vliegen boven dichte bebouwing ook niet toegestaan is. En nee, in de buurt van een vliegveld vliegen mag ook niet, veel te gevaarlijk.

Deze don’ts zijn geen goedbedoelde adviezen, maar keiharde wetten. Het is dus zeer raadzaam je eraan te houden. Doe je dat niet, dan kan je dat een boete of zelfs een celstraf opleveren.

Zijn er nog meer don’ts, in de vorm van ongeschreven regels? Natuurlijk. Drones mogen andere mensen nooit hinderen. Je mag anderen ook geen gevaar laten lopen. Zorg dus altijd dat je goed weet hoe je jouw drone moet besturen, en ga er niet te hoog mee als je hem nog niet goed onder controle hebt. Ook andere dronebezitters dwarszitten is natuurlijk een absolute no go. Heb respect voor elkaar, en geef elkaar de ruimte.

De do’s

Zijn er dan nog wel dingen die je met drones wél mag? Ja natuurlijk, volop! Ga erop uit, heb plezier en zie de wereld eens van een andere kant. Een drone met een goede camera zoals de DJI Mavic 2 Pro drone zorgt ervoor dat je prachtige luchtfoto’s kan maken. Is de DJI Mavic 2 Pro drone voor jou iets te duur? Er zijn ook goedkopere modellen te koop waar je heel leuke resultaten en vooral veel plezier mee kunt behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *